Σε σύσκεψη με θέμα την υλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μετά το 2020, υπό τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπο Κασίμη συμμετείχε την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου ο ΣΑΣΟΕΕ.
Με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του Υπουργείου όσον αφορά στις νομοθετικές προτάσεις ΠΔΠ και ΚΑΠ, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση με τον ΣΑΣΟΕΕ, τον οποίο εκπροσώπησε το μέλος του ΔΣ κ. Βασίλης Παρόλας.
Στη συνάντηση αυτή έγινε μία γενική παρουσίαση της νέας ΚΑΠ, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Κασίμη, έχει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, προβλέποντας ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο και σύνδεση των στόχων με αποτελέσματα. Ανέφερε ότι η επίτευξη των αποτελεσμάτων θα είναι αυτή που θα επηρεάζει μέχρι και τους πόρους που θα παίρνει κάθε χώρα, προσθέτοντας ότι απαιτείται αυστηρή οριοθέτηση των στόχων με βάση τις επιδόσεις, ώστε να μην έχουμε απώλειες κοινοτικών πόρων.
Στελέχη των Διαχειριστικών Αρχών που συμμετείχαν στη σύσκεψη επανέλαβαν πως, σύμφωνα με τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, λόγω τoυ Brexit και των αυξημένων αναγκών για Προσφυγικό και Ασφάλεια στην ΕΕ, ο προϋπολογισμός για τη χώρα μας αναμένεται να είναι μειωμένος κατά 5% (σε τρέχουσες τιμές) σε σχέση με την τρέχουσα ΚΑΠ. Πιο συγκεκριμένα οι πόροι του πρώτου πυλώνα θα είναι λιγότεροι κατά 3,9% και του δεύτερου κατά 15%. Με τα δεδομένα αυτά, η Ελλάδα θα λάβει 18,263 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 14,255 δισ. αφορούν σε άμεσες ενισχύσεις, 3,5 δισ. στην αγροτική ανάπτυξη και 440 εκατ. ευρώ σε μέτρα αγορών.
Σχετικά με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, προωθούνται δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα Ταμεία Μικροπιστώσεων και Εγγυήσεων, τα οποία θα «τρέξουν» άμεσα, ώστε να βοηθήσουν τους Έλληνες αγρότες να υλοποιήσουν επενδύσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020.
Το Ταμείο Μικροπιστώσεων, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει εντός των επόμενων εβδομάδων, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνεισφέρει 25-40 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτώντας περίπου το 50% κάθε δανείου, με διαχειριστή το ΕΤΕΑΝ. Τα μικροδάνεια θα αφορούν ποσά 3.000-25.000 ευρώ, με ευνοϊκό επιτόκιο (το μισό της αγοράς), χωρίς να απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις από την πλευρά των αγροτών και πολύ μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα.
Το Ταμείο Εγγυήσεων, εκτιμάται ότι θα έχει κεφάλαια άνω των 430 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν στη χορήγηση εγγυήσεων για δάνεια μεγαλύτερα των 25.000 ευρώ. Θα «τρέξει» μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, με τις πρώτες συμβάσεις να αναμένονται στις αρχές του 2019. Θα καλύπτει νέα δάνεια που θα συναφθούν από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις και τις λοιπές επιχειρήσεις της υπαίθρου.