Κύριε Πρίντζο, πρόσφατα η Θεσσαλία ήρθε στο επίκεντρο με το Περιφερειακό Αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας; Τι αποκομίσατε από αυτό;
Θα πρέπει να πω εκτός από τις συσκέψεις στο επίσημο πρόγραμμα του συνεδρίου της Περιφέρειας για τα αγροτικά, και στις οποίες δεν συμμετείχα, περισσότερο με ικανοποίησε η έκτακτη σύσκεψη που έγινε και στην οποία συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου, ο Γενικός Γραμματέας κ. Ν. Αντώνογλου, ο βουλευτής κ. Ν. Παπαδόπουλος και 15 περίπου συνεταιριστές του Θεσσαλικού χώρου.
Συναντηθήκατε με κυβερνητικά στελέχη και ποια θέματα τους θέσατε; Σας υποσχέθηκαν κάτι άξιο αναφοράς;
Τα θέματα τα οποία έθεσα από την πλευρά μου στα κυβερνητικά στελέχη, ήταν τρία. Και βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσα να αναφερθώ και σε δεκάδες προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος. Έκρινα όμως ότι αυτά θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω υπαρξιακά θέματα για τον αγροτικό κόσμο. Είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα πιστεύω που σημαδεύουν τον Θεσσαλό αγρότη.
Ποια είναι σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα του Θεσσαλού αγρότη και κτηνοτρόφου;
Το πρώτο είναι το νερό. Δυστυχώς παρόλο ότι περάσανε 35 χρόνια από τότε που ανακοινώθηκε η μερική εκτροπή του Αχελώου, όχι μόνο δεν έγινε το έργο αλλά και σήμερα ακόμη δεν ξέρουμε καν αν θα γίνει.
Τόνισα ότι είμαι υπέρ της μερικής εκτροπής του Αχελώου αποκλειστικά και μόνο για ένα λόγο διότι έχουν ξοδευτεί πάρα πολλά χρήματα και δεν επιτρέπεται αυτό το έργο να μην έχει ολοκληρωθεί. Πιστεύω όμως ότι ήταν λάθος επιλογή καθώς έχω την άποψη ότι αν πριν 35 χρόνια είχαμε ξοδέψει και μόνο αυτά τα χρήματα που έχουν ξοδευτεί μέχρι σήμερα για τον Αχελώο θα είχε λύσει κατά ποσοστό 70-80% το πρόβλημα του νερού, και εννοώ ότι με μικρά φράγματα και λιμνοδεξαμενές θα μπορούσαμε να συγκρατήσουμε μια τεράστια ποσότητα νερού που χύνεται στην θάλασσα και θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας για τους 3 μήνες που χρειαζόμαστε το νερό.
Πέραν αυτού θα είχε γίνει εμπλουτισμός των υδάτων, δεν θα είχαμε γεωτρήσεις με υφάλμυρο νερό από 350 μέτρα βάθος και το κυριότερο θα είχε σημαντική ωφέλεια ο Θεσσαλός αγρότης.
Άμεσα λοιπόν θα πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα του νερού και πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ανταγωνιστική γεωργία και κτηνοτροφία χωρίς νερό.
Το δεύτερο θέμα που έθεσα είναι το θέμα της φορολογίας των αγροτών. Πιστεύω ότι επιβάλλεται να μειώσει την φορολογία άμεσα η κυβέρνηση γιατί θα έχει όφελος ο αγρότης να μείνει στο χωριό του, να καλλιεργήσει και να παράγει και η πολιτεία θα έχει περισσότερα έσοδα από αυτά που έχει σήμερα.
Το τρίτο θέμα ήταν το θέμα της κτηνοτροφίας, η οποία πνέει τα λοίσθια. Να γίνει άμεσα τακτοποίηση των οφειλών των κτηνοτρόφων, οι οποίο βαρύνονται με χρέη προς την παλιά Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία έχουν πληρώσει, αλλά λόγω αρνητικών nep της εποχής του ’90, των επιτοκίων του 35% και του ανατοκισμού κάθε τρίμηνο, τους κρατά σιδηροδέσμιους και δεν μπορούν να ανασάνουν με αποτέλεσμα η κτηνοτροφία σε όλους τους κλάδους της, την οποία εγώ θεωρώ Εθνικό πλούτο της Ελλάδος δεν ξαναγίνεται, να καταρρεύσει και βέβαια να διευρυνθεί η ψαλίδα του αρνητικού ισοζυγίου στα ζωικά προϊόντα.
Πρόσφατα εκλεχτήκατε Α’ Αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ. Ποιοι είναι οι στόχοι του Συνδέσμου αλλά και ο δικοί σας για την ανασυγκρότηση του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος; Υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης μεταξύ ΣΑΣΟΕΕ – Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ;
Ως Αντιπρόεδρος της Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. εύχομαι και πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ της Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και της ΠΑΣΕΓΕΣ. Εμείς από την πλευρά της Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. είμαστε ανοιχτοί σε μια τέτοια προοπτική και πιστεύουμε όλοι μαζί θα μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε το συνεταιριστικό κίνημα με νέες υγιείς βάσεις.
Η ΕΒΟΛ της οποίας είστε πρόεδρος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες της χώρας. Πως καταφέρατε να το επιτύχετε σε μια περίοδο μάλιστα που το συνεταιριστικό κίνημα αντιμετώπιζε τόσες δυσκολίες;
Ως Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και της Γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ θέλω να τονίσω ότι η οργάνωση στην οποία υπηρετώ είναι μια υγιής Συνεταιριστική Οργάνωση, δεν χρωστάει πουθενά και δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις.
Τα τελευταία 10 χρόνια κάθε χρόνο έχουμε αύξηση του τζίρου, του όγκου πωλήσεων, αύξηση των κερδών. Παρεμβαίνουμε στην τιμολογιακή πολιτική των προϊόντων που παράγουν οι αγρότες και στους κτηνοτρόφους δίνουμε τις καλλίτερες τιμές σε όλη την Ελλάδα διαχρονικά.
Η εργασιακή ειρήνη μεταξύ των μελών της Οργάνωσης, του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και των 140 εργαζομένων καθώς και η συνεχής προσπάθεια που γίνεται με σύνεση και λογική αλλά και με όραμα πιστεύω ότι είναι κάποια από τα στοιχεία που φέρνουν αυτό το πολύ καλό αποτέλεσμα στην Οργάνωση.
Υπάρχουν νέοι στόχοι της ΕΒΟΛ για εξωστρέφεια και για νέα προϊόντα; Μιλήστε μας για αυτά.
Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2018 τα άριστα γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΒΟΛ να βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.
Επίσης πιστεύω να πραγματοποιηθεί το όραμά μας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη για την δημιουργία μεγάλη μονάδας συσκευασίας στο Θεσσαλικό χώρο αρωματικών φυτών, οσπρίων, οπωροκηπευτικών, ξηρών καρπών αλλά και βοτάνων του Πηλίου.
Θα μπορούσαμε με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουμε τον αγρότη της Θεσσαλίας να οδηγηθεί σε μία αναδιάρθρωση καλλιεργειών και μια νέα έξυπνη γεωργία.