-Γιατί απαξιώθηκε το «παλιό σύστημα εκπροσώπησης του συνεταιριστικού χώρου»;
Η έντονη παρέμβαση του κράτους και η παραμονή στη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ του ίδιου προεδρείου για σχεδόν 15 χρόνια, μετέτρεψαν την πάλαι ποτέ κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση της χώρας σε έναν άκρως γραφειοκρατικό οργανισμό, ο οποίος αποκόπηκε από τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών και έχασε σταδιακά την απήχηση που είχε στον αγροτικό κόσμο της χώρας. Παράλληλα, αρνητικά λειτούργησε για την ΠΑΣΕΓΕΣ η εκπροσώπηση σε αυτήν από αρκετούς συνεταιρισμούς οι οποίοι δεν είχαν καμία συνεταιριστική δραστηριότητα. Επίσης, τα τελευταία χρόνια υπήρχαν προβλήματα πολιτικής νομιμότητας, απομακρύνοντας σταδιακά τους συνεταιρισμένους αγρότες της χώρας μας.
Όλη αυτή η κατάσταση κατέστησε επιτακτική τη δημιουργία ενός νέου υγιούς οργάνου, ώστε να μπορεί ο αγροτικός κόσμος της χώρας να διαμορφώσει και να διατυπώσει ενιαία θέση για τα μείζονα θέματα που τον αφορούν και για τα οποία λαμβάνονται αποφάσεις καθοριστικές για το μέλλον του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάπως έτσι γεννήθηκε ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.
-«Ενώσαμε τις δυνάμεις και τα όνειρά μας», είπατε στο πρώτο συνέδριο που διοργάνωσε στις 27 Μαρτίου ο ΣΑΣΟΕΕ. Ωστόσο, βαδίζετε χώρια με τη Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ…
Εμείς, από το ξεκίνημα της προσπάθειάς μας, ανοίξαμε την αγκαλιά μας σε όλους τους υγιείς συνεταιρισμούς της Ελλάδας και πολλές ήταν οι οργανώσεις και οι επιχειρήσεις που συμπορεύτηκαν με την προσπάθεια που καταβάλουμε, προκειμένου να αποκαταστήσουμε το κύρος του συνεταιριστικού θεσμού.
Όμως στην… τελική ευθεία, κάποιοι δεν σεβάστηκαν τις υπογραφές τους και δεν μπόρεσαν να σηκώσουν το βάρος για τη δημιουργία ενός οργάνου αυτόνομου, ακομμάτιστου, το οποίο θα στηρίζεται σε αρχές και αξίες ενός υγιούς συνεταιριστικού κινήματος.
Ο ΣΑΣΟΕΕ στηρίζεται καθαρά σε εισφορές των μελών του και δεν έχει καμία κρατική επιχορήγηση. Αποτελεί άλλωστε απαρέγκλιτη αρχή μας -και μάλιστα με ποινή αποβολής- ότι οι κομματικές ταυτότητες που όλοι έχουμε, μένουν έξω από το Σύνδεσμό μας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. είναι έτοιμος να υποδεχθεί στην οικογένειά του οποιονδήποτε συνεταιριστικό οργανισμό, είτε είναι αυτόνομος, είτε βρίσκεται υπό την “ομπρέλα” κάποιου Συνδέσμου, εφόσον βέβαια πληροί τις καταστατικές υποχρεώσεις του Συνδέσμου μας.
-Πώς ιεραρχείτε τα βασικότερα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα;
Αναμφίβολα σ’ αυτή τη συγκυρία, το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το υψηλό επίπεδο φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών που πλήττουν όλους τους Έλληνες αγρότες.
Αποτέλεσμα είναι η απομάκρυνση μέρους των αγροτών από την παραγωγή και η συρρίκνωσή της, αλλά κυρίως, αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η διάθεση σημαντικού μέρους της αγροτικής παραγωγής χωρίς παραστατικά, με άμεση συνέπεια στα δημόσια έσοδα, στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, στις εξαγωγές αλλά και μεγάλο αντίκτυπο στον κύκλο εργασιών των συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων οι οποίες ακόμα και το τελευταίο κιλό αγροτικού προϊόντος που διακινούν, το κάνουν με απόλυτα νόμιμο και ξεκάθαρο τρόπο.
Ένα άλλο θέμα το οποίο συζητάμε πολύ συχνά όταν επισκεπτόμαστε την ελληνική περιφέρεια, είναι οι ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων και κυρίως προϊόντων κτηνοτροφίας, οι οποίες πλήττουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα αλλά και τον Έλληνα καταναλωτή. Είναι η επιτακτική ανάγκη, να ενισχυθούν περαιτέρω οι έλεγχοι, να γίνουν ισοζύγια από τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε όλο το κύκλωμα διακίνησης των προϊόντων της κτηνοτροφίας, στο γάλα και στη φέτα, προκειμένου να προστατευθούν τα ελληνικά προϊόντα και το εισόδημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων και αγροτών και να γίνει μια πιο δυναμική προσπάθεια προώθησής τους στην αγορά.
-Τι είδους γεωργία και κτηνοτροφία χρειάζεται ο τόπος;
Σε γενικές γραμμές είναι απαραίτητο να οργανώσουμε μια γεωργία και κτηνοτροφία που να βασίζεται σε στέρεες βάσεις, να έχει κατεύθυνση τους νέους ανθρώπους, να είναι εξωστρεφείς και ανταγωνιστική. Και βέβαια να παράγει ποιοτικά προϊόντα με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον που θα διασφαλίζει την αειφορία στην αγροτική παραγωγή και βτα οποία έβαια να διακινούνται μέσα από ισχυρές ομάδες παραγωγών και Συνεταιρισμούς.
-Πώς βλέπετε την εξέλιξη του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ);
Θα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να προχωρήσει η υλοποίηση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί και παράλληλα να προκηρυχτούν νέες δράσεις οι οποίες έχουν καθυστερήσει και είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στον τόπο μας. Και βέβαια πρέπει να πούμε ότι οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις πρέπει ν’ αποτελέσουν έναν αποτελεσματικό πυρήνα Αγροτικής Ανάπτυξης. Να έχουν αυξημένα κίνητρα ένταξής τους στον Αναπτυξιακό Νόμο και στις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και να συμμετέχουν στις συζητήσεις που γίνονται είτε σε επίπεδο ελληνικής κυβέρνησης είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αγροτικό τομέα.
-Και η νέα ΚΑΠ;
Στον Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. εκτιμούμε ότι η ΚΑΠ της περιόδου 2020-2027 θα πρέπει να είναι απλοποιημένη, πιο ευέλικτη και να κατευθύνεται στη στήριξη των αγροτών, οι οποίοι παράγουν αγροτικά προϊόντα αλλά και θα ενισχύει ιδιαίτερα νέους αγρότες, προϊόντα με εξαγωγικό προσανατολισμό, την ελληνική κτηνοτροφία με ιδιαίτερη μέριμνα στις μικρές εκμεταλλεύσεις και σε αυτούς που δραστηριοποιούνται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε μία προσπάθεια επανεθνικοποίησης η οποία επιχειρείται στις Βρυξέλλες, καθιερώνοντας ένα νέο σύστημα εφαρμογής που θα προσφέρει στα κράτη- μέλη/ στις περιφέρειες πολύ μεγαλύτερο βαθμό επικουρικότητας, να επιλέγουν ουσιαστικά πώς και πού θα επενδύσουν τη χρηματοδότηση της ΚΑΠ που τους αναλογεί. Ο Σύνδεσμός μας έχει πλήρεις και εμπεριστατωμένες προτάσεις, προκειμένου να βοηθήσει από την πλευρά του στον σχεδιασμό της εθνικής μας αγροτικής πολιτικής.