Στο Βελβεντό Κοζάνης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017 η τρίτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), παρουσία εκπροσώπων πολλών συνεταιριστικών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα.
Στη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης έγινε αποτίμηση της σημερινής κατάστασης που επικρατεί στον αγροτικό τομέα και αποφασίστηκε να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την πλευρά του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. για τα μείζονα προβλήματα που αφορούν στις συνεταιριστικές οργανώσεις, τους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας.
Ιδιαίτερα, δόθηκε έμφαση στο τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί σε χιλιάδες αγροτικές οικογένειες το θέμα των δασικών χαρτών, στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΕΛΓΑ, καθώς και στο δίκαιο αίτημα των ροδακινοπαραγωγών που επλήγησαν από τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις για αποζημιώσεις από τον αρμόδιο φορέα.
Ειδικότερα, αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Αναφορικά με τους δασικούς χάρτες προτάθηκε οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να θεωρηθούν αυτόματα αντιρρήσεις ώστε να προστατευθεί ο αγροτικός χαρακτήρας των εκτάσεων, μέχρι να εξεταστεί αν όντως αυτές είναι δασικές ή όχι.
2. Αναφορικά με τον ΕΛΓΑ, αποφασίστηκε να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία του οργανισμού προς όφελος του αγροτικού κόσμου. Κοινή είναι η διαπίστωση των εκπροσώπων του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. ότι οι αγρότες πρέπει να έχουν την πλειοψηφία στο ΔΣ καθώς είναι αυτοί που δίνουν τα χρήματα. Παράλληλα, αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ ο εξορθολογισμός του συστήματος των αποζημιώσεων -καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να είναι ανάλογες του προϊόντος και της αξίας αυτού- αλλά και των δαπανών λειτουργίας του Οργανισμού.
3. Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ροδακινοπαραγωγών, αποφασίστηκε να κατατεθούν από πιστοποιημένους φορείς τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας οι πρωτοφανείς, σε όγκο νερού, βροχοπτώσεις του Ιουλίου προκάλεσαν καρποπτώσεις, τις οποίες θα πρέπει, βάσει κανονισμού, να καλύψει ο ΕΛΓΑ. Ήδη εκπρόσωποι του κλάδου προανήγγειλαν σειρά κινητοποιήσεων.
4. Δύο νέα μέλη εντάχθηκαν στον Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. Ο λόγος για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας και τη Venus Growers, τη μεγαλύτερη συνεταιριστική επιχείρηση στον κλάδο των ροδάκινων.
5. Τέλος αποφασίστηκε μέχρι το τέλος του χρόνου όλα τα μέλη του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. να καταθέσουν μια λίστα των προϊόντων τους, ώστε να γίνει πράξη η ιδέα για τη δημιουργία ανταλλαγής αγροτικών προϊόντων μέσω των συνεταιρισμών αλλά και με τη συμμετοχή των περιφερειών.
Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κ. Αλέξανδρος Κοντός έκανε ιδιαίτερη μνεία στους συνεταιριστές του Βελβεντού (ΑΣΕΠΟΠ και Δήμητρα) αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τη λειτουργία του συνεταιριστικού κινήματος, καθώς χάρη στην άψογη λειτουργία τους, καταφέρνουν και κρατούν ζωντανή μια ολόκληρη περιοχή όπως είναι το Βελβεντό. Είναι από τις λίγες αγροτικές περιοχές όπου βλέπει κανείς σήμερα πολλούς νέους ανθρώπους.»
Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον αγροτικό κόσμο ο κ. Κοντός υπογράμμισε με έμφαση: «ο αγροτικός πληθυσμός χειμάζεται, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οδηγείται σε καταστροφή. Αυτό οφείλεται ασφαλώς στα μέτρα που έχουν ληφθεί στις συμφωνίες με τους Θεσμούς, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι έχουμε ένα υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο δεν μπορεί να κάνει ούτε απλά… διαχείριση. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι δασικοί χάρτες, καθώς κινδυνεύουν να είναι μη επιλέξιμα εκατομμύρια στρέμματα, να χαθούν επιδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, με κίνδυνο ακόμη και να ζητηθούν χρήματα πίσω από τους Ευρωπαίους. Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ αρνείται να καλύψει τις αποζημιώσεις -όπως οφείλει – σε Ημαθία, Πέλλα και Κοζάνη, όπου οι ροδακινοπαραγωγοί των περιοχών αυτών έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές στα προϊόντα τους, σε μία εποχή μάλιστα κατά την οποία οι ξένοι ανταγωνιστές δυναμώνουν. Κινδυνεύουν να καταστραφούν πολλές αγροτικές οικογένειες, όμως το υπουργείο κωφεύει.»
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κ. Νικήτας Πρίντζος έκανε αναφορά και στην άσχημη χρονιά για τον κλάδο των δημητριακών στη Θεσσαλία με κακής ποιότητας σιτηρά λόγω των βροχών και εξαιρετικά χαμηλές τιμές, ενώ επανέφερε το ζήτημα των δανείων που έχουν οι αγρότες στην πρώην ΑΤΕ, τα οποία αρνούνται να τα «κουρέψουν» οι σημερινές ηγεσίες των τραπεζών ή των funds που έχουν αναλάβει τα χαρτοφυλάκια αυτά, με τη δικαιολογία ότι είναι έχουν ληφθεί με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και δεν επιδέχονται «κουρέματος».
Τέλος, ο «οικοδεσπότης» της γενικής συνέλευσης, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ κ. Νίκος Κουτλιάμπας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τα τελευταία χρόνια απαξιώνεται συνέχεια το συνεταιριστικό κίνημα….ο κάθε αστός ακούει συνεταιρισμό και πιστεύει ότι είναι απατεώνες. Εμείς που είμαστε το υγιές κομμάτι του κινήματος…πρέπει να δώσουμε ώθηση-να είμαστε φιλικοί στους μικρούς συνεταιριστές…και να έρθουμε σε ρήξη με την πολιτική ηγεσία ή με συναδέλφους μας που θέλουν το κακό του θεσμού.»