Η σύλληψη της ιδέας έγινε στο… μακρινό 2004, ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια προκειμένου να αποκτήσει «σάρκα και οστά».
Μπορεί η καθυστέρηση στην υλοποίηση της συγκεκριμένης επιχειρηματικής ιδέας να φαντάζει μεγάλη, ωστόσο δεν ήταν καθόλου εύκολο να «μυηθούν» απλοί παραγωγοί σταφυλιών στα οφέλη και τις προοπτικές της «ευφυούς γεωργίας».
Χρειάστηκε να φανούν τα πρώτα σημάδια της κρίσης στην Ελλάδα και τα πρώτα «κανόνια» σε συσκευαστήρια για να αρχίσουν να πείθονται παραγωγοί στη δημιουργία μίας ομάδας που θα έχει ως στόχο μία πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Το 2010 λοιπόν, επτά παραγωγοί δημιούργησαν την Πήγασος Αγροδιατροφή Α.Σ. με έδρα το Κιάτο Κορινθίας, έναν σύγχρονο συνεταιρισμό που εξήγαγε στο ξεκίνημά της περίπου 300 τόνους σταφυλιών με τη μπράντα «7 Grapes».
Η 7Grapes, η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της με την έλευση των… Μνημονίων στην Ελλάδα, κατάφερνε χρόνο με το χρόνο να υπερδιπλασιάζει παραγωγή και εξαγωγές, αποτελώντας πρότυπο συνεταιριστικής οργάνωσης εν μέσω κρίσης.
Ο πρόεδρος της 7 Grapes-Πήγασος, Μάρκος Λέγγας αναφέρει στην «Ημερησία» ότι «αυτό που θέλαμε να πετύχουμε ήταν να ελέγξουμε την καλλιέργεια και την παραγωγή, προκειμένου να κλείνουμε με ασφάλεια μεγάλες συμφωνίες με πελάτες του εξωτερικού. Μέσω της καθετοποίησης επιχειρήσαμε να ελέγξουμε τα αγροεφόδια, τις εισροές και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες. Για το λόγο αυτό έχουμε προχωρήσει και σε ορισμένες στρατηγικές συνεργασίες όπως είναι αυτές με την Bayer Crop Science, την Γεωπονική Σχολή Αθηνών και τη Γαία Επιχειρείν.»
Η 7Grapes διαθέτει πρότυπη μονάδα τυποποίησης και συσκευασίας σταφυλιών στο Κιάτο Κορινθίας, με δυναμικότητα συσκευασίας 4.500 τόνων επιτραπέζιων σταφυλιών και χώρους μακράς αποθήκευσης 1.500 τόνων. Η βιολογική καλλιέργεια υποστηρίζεται από δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών στους αμπελώνες, για τη συγκέντρωση και αξιοποίηση των μετεωρολογικών δεδομένων μέσω λογισμικού, ώστε να περιορίζεται στο ελάχιστο η χρήση σκευασμάτων, γεγονός που περιορίζει το κόστος και συντελεί στην προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή. «Γνωρίζουμε τι ακριβώς χρειάζονται (νερό, θρέψη κτλ) τα κλήματα και πότε. Μηδενίζοντας την αστοχία, χαμηλώνουμε και το κόστος», επισημαίνει ο κ. Λέγγας.
Τα σταφύλια της ομάδας, η οποία σήμερα απαρτίζεται από περίπου 50 παραγωγούς καλλιεργούνται στην Πελοπόννησο (νομό Κορινθίας), στη Θεσσαλία (Τύρναβο, Κρύα Βρύση) και στην Κεντρική Μακεδονία (Πέλλα). Εξάγεται το 80% της παραγωγής (2.000 τόνοι), με τα σταφύλια 7Grapes να έχουν περίοπτη θέση σε κορυφαία σουπερμάρκετ του εξωτερικού (όπως π.χ. τα Waitrose, Sainsbury’s, Tesco, Co-op, Aldi, Delhaize κ.ά.), ενώ το υπόλοιπο 20% (500 τόνοι) διακινείται στην Ελλάδα, κυρίως από το δίκτυο της ΑΒ-Βασιλόπουλος.
Βασικός στόχος στο εξωτερικό ορίστηκε από το ξεκίνημα της προσπάθειας η Αγγλία, καθώς όπως αναφέρει ο κ. Λέγγας, «αν καταφέρναμε να σταθούμε σε αυτήν, θα μπορούσαμε να έχουμε μέλλον και στις υπόλοιπες. Πρόκειται παράλληλα για μία αγορά όπου οι τιμές που “πιάνουν” τα σταφύλια είναι πολύ υψηλότερες από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και όπου η κατανάλωση στα συγκεκριμένα φρούτα είναι πολύ μεγαλύτερη και από αυτήν της μπανάνας.» Προσθέτει όμως με έμφαση ότι, «για να μπεις στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Ευρώπης και να παραμείνεις, χρειάζεται να έχεις σταθερή ποιότητα και σταθερή διαθεσιμότητα προϊόντος.
Εκτός από τα σταφύλια, η 7Grapes πουλάει σε μικρές ποσότητες στο εσωτερικό βερίκοκα και λεμόνια, ωστόσο όπως σημειώνει ο κ. Λέγγας, «μεγαλύτερες επενδύσεις θα δρομολογηθούν από την Ομάδα Παραγωγών εφόσον σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και παράλληλα αλλάξει η φορολογία, δίνοντας έμφαση στην εκμετάλλευση των υποπροϊόντων του σταφυλιού υψηλής ποιότητας με την παραγωγή βότκας και τζιν.» Ακόμη εξετάζεται η στροφή σε νέες καλλιέργειες, προκειμένου να διευρυνθεί η εξαγωγική περίοδος και να διοχετεύουν στην αγορά διάφορες ποικιλίες όλο τον χρόνο. Ήδη, η 7Grapes συνεργάζεται με δύο από τους μεγαλύτερους βελτιωτές ποικιλιών αμπέλων στην Αμερική, δοκιμάζοντας διάφορες ποικιλίες στην περιοχή.
Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε ότι από το 2011 η 7Grapes συνεργάζεται με την Bayer Crop Science, «όχι για να μας δίνουν φυτοφάρμακα» όπως τονίζει ο κ. Λέγγας «αλλά για να μας παρέχουν τεχνογνωσία για την καλλιέργεια, για να εφαρμόσουμε το digital farming».
Στην Fruit Logistica που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Βερολίνο έγινε η επίσημη παρουσίαση του νέου εντύπου Food Chain Partnership της Bayer Crop Science που αφορά στη συνεργασία με την ομάδα παραγωγών επιτραπέζιου σταφυλιού Pegasus Agrifood Coop στην Κορινθία. Θυμίζουμε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο του γερμανικού κολοσσού, έχει ως στόχο να κατευθύνει την υλοποίηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών σε 44 χώρες με εστίαση σε 76 διαφορετικές καλλιέργειες.
Αναφερόμενος στα τεκταινόμενα της φετινής Fruit Logistica, ο επικεφαλής της 7Grapes υπογράμμισε ότι, «για μία ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε ότι τα επόμενα χρόνια θα διπλασιαστεί η ζήτηση φρέσκων λαχανικών και φρούτων σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα απουσιάζει η οργάνωση. Θεωρώ πάντως ότι ως χώρα, για να καλύψουμε την αυξημένη ζήτηση, θα πρέπει να μεγαλώσουμε, να υπάρξει συγκέντρωση των παραγωγών. Κανείς δεν μπορεί να σταθεί στο διεθνή ανταγωνισμό με ένα μόνο προϊόν. Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργήσουμε μεγάλους συνεταιρισμούς με όσο το δυνατόν περισσότερα δυνατά ανταγωνιστικά αγροτικά προϊόντα του τόπου μας, εισάγοντας νέες τεχνολογίες, εφαρμόζοντας τις αρχές της αειφορίας και αμείβοντας την παραγωγή ανάλογα με την ποιότητα και όχι την ποσότητα.»
Πάντως ο κ. Λέγγας θεωρεί ότι «η Ελλάδα λόγω της παραλλακτικότητας των εδαφών και του μικροκλίματος που διαθέτει, αποτελεί ένα “τρομερό εργαστήριο” ανάπτυξης της ευφυούς γεωργίας, και στα επόμενα χρόνια θα μπορεί να εξάγει την τεχνογνωσία που μπορεί να αναπτύξει μέσω start up εταιρειών σε όλο τον κόσμο, βρίσκοντας πεδίο εφαρμογής σε σειρά καλλιεργειών.»
Προσθέτει δε ότι, «με την ανάπτυξη μοντέλων ευφυούς γεωργίας στη χώρα μας, που μπορούν να βρουν εφαρμογή σε όλο τον πλανήτη, θα δημιουργηθεί η ανάγκη χρησιμοποίησης υπεράριθμων μηχανικών, αναλυτών, ηλεκτρολόγων, μαθηματικών και γεωπόνων, αφού τα προϊόντα που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι πάρα πολλά.»