Στις 26 Σεπτεμβρίου 2017, ξεκίνησε ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής η διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» όπου ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.παρέθεσε τις παρατηρήσεις του.
Ειδικότερα τονίστηκε πως, παρότι το σχέδιο νόμου κινείται στη σωστή κατεύθυνση, εντούτοις ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. δεν θεωρεί ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικός, εκφράζοντας φόβους ότι θα έχουμε άλλον έναν ανενεργό νόμο. Οι λόγοι για τους οποίους ο Σύνδεσμος έχει αυτή την εκτίμηση είναι οι ακόλουθοι:
Αναφορικά με την πληρωμή των παραγωγών εντός διμήνου θα θέλαμε να σας θυμίσουμε δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα τα τελευταία χρόνια, στην αγορά και ειδικότερα στον τομέα της διακίνησης νωπών προϊόντων οι χρόνοι εξόφλησης απο τις περισσότερες αλυσίδες λιανικής υπερβαίνουν τους δύο μήνες και κυμαίνονται σε γενικές γραμμές σε 3-5 μήνες.
Μάλιστα για κάποια προϊόντα τα οποία μεταποιούνται και φορτώνονται σταδιακά, η αποπληρωμή των αγορών γίνονται με την έκδοση μεταχρονολογημένων επιταγών οι οποίες απλώνονται χρονικά σε περισσότερους απο 10 μήνες.
Για να μπορέσει λοιπόν να γίνει πραγματικότητα η εξόφληση εντός διμήνου θα απαιτηθούν τεράστια κεφάλαια κίνησης για να γίνει αναπρογραμματισμός των πληρωμών. Εκτιμάτε ότι το υπάρχον τραπεζικό σύστημα μπορεί να παρέχει χρηματοδότηση; Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική.
Ασφαλώς δεν διαφωνούμε το θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας να εναρμονιστεί με αυτά άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως είναι π.χ. της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ωστόσο η ειδοποιός διαφορά της Ελλάδας με αυτές τις χώρες είναι ότι, τα τελευταία χρόνια το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να χρηματοδοτήσει με επαρκή κεφάλαια κίνησης τον εμπορικό τομέα προκειμένου να διασφαλιστούν οι γρήγορες πληρωμές των παραγωγών .
Την ίδια στιγμή το Ελληνικό Δημόσιο καθυστερεί υπερβολικά την επιστροφή ΦΠΑ των εξαγωγικών επιχειρήσεων είτε είναι Ιδιωτικές , είτε Συνεταιριστικές, όπως επίσης και κάθε οφειλή η οποία προέρχεται απο επενδυτικά προγράμματα.
Μία λύση στο πρόβλημα εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να δώσει η ταχύτερη επιστροφή χρημάτων τα οποία οφείλει το Δημόσιο στις επιχειρήσεις.
Παράλληλα, πρόσθετες δυσκολίες δημιουργεί, σύμωνα με το άρθρο 3, η υποχρέωση του παραγωγού, επί ποινή προστίμου, να κοινοποιεί ηλεκτρονικά αμελλητί στην αρμόδια αρχή τα παραστατικά της πώλησης, της πληρωμής, καθώς και τα πιστωτικά σημειώματα.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η αρμόδια αρχή είναι στελεχωμένη με ελάχιστους υπαλλήλους, οι οποίοι είναι αδύνατον να υλοποιήσουν ένα τόσο μεγάλο ελεγκτικό έργο, ακόμη και αν η κυβέρνηση αποφασίσει να προσλάβει επιπλέον άτομα.
Η υποχρέωση αποστολής των εν λόγω στοιχείων από την ελεγκτική αρχή στις τράπεζες προκειμένου να ελέγξουν εάν εξοφλήθηκαν οι επιταγές και η αντίστροφη διαδικασία ενημέρωσης της αρμόδιας αρχής από τις τράπεζες εάν έχουν γίνει (ή όχι) οι πληρωμές , θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στο άρθρο 14 (παρ. 8), σύμφωνα με το οποίο καταργείται η συμμετοχή εκπροσώπων των Αγροτικών Οργανώσεων στον ΕΛΓΑ για πρώτη φορά από συστάσεώς του. Ένας Οργανισμός όμως ο οποίος χρηματοδοτείται αποκλειστικά τα τελευταία χρόνια μόνο από χρήματα των αγροτών. Ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. εκτιμά ότι οι εκπρόσωποι των αγροτών, δεν πρέπει να έχουν απλά παρουσία στον ΕΛΓΑ, αλλά και την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ.
Ακόμη με το άρθρο 14 επιχειρείται η δημιουργία συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των Συνεταιριστικών Οργανώσεων σε Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο απέναντι στα νέα Συνεταιριστικά σχήματα που δημιουργήθηκαν μετά την ουσιαστική διάλυση της ΠΑΣΕΓΕΣ, αυτών του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ , σχήματα που δέν ελέγχει η κυβέρνηση. Εμείς είμαστε υπέρμαχοι υπερκομματικών συνεταιριστικών οργανώσεων που δεν θα έχουν καμία εξάρτηση με την εκάστοτε κυβέρνηση.
Τέλος διαφαίνεται πρόθεση να απαλλοτριωθεί η Συνεταιριστική περιουσία και να οδηγηθεί στα χέρια του περιβόητου ΟΔΙΑΓΕ που θέσπισε η κυβέρνηση με τον νόμο 4384/16. Στόχος της σημερινής ηγεσίας φαίνεται πως είναι να την διανείμει σε άλλους Συνεταιρισμούς που θα “στήσει” με δικούς της εκλεκτούς και θα τους προικοδοτήσει με παραγωγικά εργαλεία και αδιαφανείς διαδικασίες για να διασφαλίσει θέσεις εργασίας σε δικά της “παιδιά”.
Με το άρθρο 13 (παρ. 5) “προικοδοτείται” ο ΟΔΙΑΓΕ με 180.000 ευρώ κατ αρχήν , στη συνέχεια προβλέπεται ο ο ορισμός Διευθύνοντα Συμβούλου -πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του υπουργού – καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου, βάζοντας μπροστά το… έργο της απαλλοτρίωσης και της αναδιανομής περιουσιακών στοιχείων.
Τέλος, αναφορικά με ένα άλλο μείζον θέμα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και δεν είναι άλλος από τις δικαστικές διώξεις, τις ποινές, τη δέσμευση προσωπικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και η ατέλειωτη ταλαιπωρία που υφίστανται πρόεδροι και μέλη των διοικητικών συμβουλίων ορισμένων Συνεταιριστικών Οργανώσεων, χωρίς να έχουν καμία ευθύνη, ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. ζητάει:
Να υπάρξει άμεση αναστολή των διώξεων, έως ότου ολοκληρωθούν οι εκκαθαρίσεις. Μετά την εκκαθάριση -και εφόσον δεν διαπιστωθεί δόλος ή έκνομη πράξη- να απαλλαγούν οριστικά οι πρόεδροι και τα διοικητικά συμβούλια από κάθε δίωξη.