Σημεία ομιλίας του προέδρου του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε., πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αλέξανδρου Κοντού στο συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ που πραγματοποιήθηκε 9-10 Νοεμβρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη
Κυρίες και Κύριοι,
Φίλοι Συνεταιριστές,
Ο ΣΑΣΟΕΕ είναι ο Σύνδεσμος που δημιουργήθηκε πρόσφατα από 100 και πλέον συνεταιριστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα, οι οποίες καλύπτουν μία πολύ μεγάλη γκάμα αγροτικών προϊόντων και εισφέρουν οικονομικά για τη λειτουργία του Συνδέσμου χωρίς καμία σχετική χρηματοδότηση από το κράτος.
Κεντρικός στόχος του ΣΑΣΟΕΕ είναι η στήριξη των συνεταιριστικών οργανώσεων και των συνεταιρισμένων παραγωγών στις οργανώσεις και επιχειρήσεις της χώρας καθώς επίσης και η ανάληψη ρόλου συμβούλου της Πολιτείας, της κυβέρνησης και των κομμάτων για τα ζητήματα που αφορούν στον αγροτικό τομέα.
Πολύ ενθαρρυντικό είναι ότι αυξάνονται οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων, ότι προχωρεί η γεωργία της ακριβείας και άλλα ζητήματα που ετέθησαν στη σημερινή συζήτηση, όμως εγώ πολύ ρεαλιστικά θα αναφερθώ και σε ορισμένα άλλα θέματα, θα μιλήσω για κάποιους σοβαρούς κινδύνους που υπάρχουν για τον αγροτικό τομέα της χώρας και τις συνεταιριστικές μας οργανώσεις.
Πρώτος κίνδυνος είναι το γεγονός ότι, οι υψηλές εισφορές και η υψηλή φορολογία διώχνουν μέρος των μικρών αγροτών από την παραγωγή και αποθαρρύνουν νέους αγρότες να αυξήσουν τις δραστηριότητες τους, τις εκμεταλλεύσεις τους, διότι δεν μπορούν να δημιουργήσουν πλεόνασμα.
Παράλληλα, αυτοί οι παράγοντες «ενθαρρύνουν» αγρότες να διακινούν τα προϊόντα τους χωρίς παραστατικά. Η παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων αυξάνεται και θα συνεχίσει να αυξάνεται ακόμη περισσότερο, εάν δεν πάρουμε μέτρα.
Και αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο θέμα στη βιωσιμότητα των συνεταιριστικών οργανώσεων, στα δημόσια έσοδα, στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, αφού κανένας έλεγχος ιχνηλασιμότητας δεν υπάρχει στη συμβολαιακή γεωργία, που αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα.
Θα σας αναφέρω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: στο ελαιόλαδο, τώρα που είναι η περίοδος συγκομιδής της ελιάς, ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει, υπολογίζει ότι το 50% της παραγωγής θα διακινηθεί χωρίς παραστατικά.
Επίσης, στα ακτινίδια, ενώ θα μπορούσαμε, σε μία περίοδο κατά την οποία στην Ιταλία έχει καταστραφεί το 30% της παραγωγής, να μπούμε εμείς στις αγορές της γειτονικής χώρας, το 30% της δικής μας παραγωγής διακινείται, είτε χωρίς παραστατικά, είτε υποτιμολογημένα. Όποιος θέλει να το επιβεβαιώσει, ας πάει δίπλα στην Πιερία, ή στη Θράκη, ή όπου αλλού έχουν μεγάλες παραγωγές, να δει ακριβώς τι συμβαίνει.
Υπάρχει λύση; Ναι, υπάρχει. Το Υπουργείο επεξεργάζεται ένα σχέδιο το οποίο θέλουμε να γίνει νόμος, έτσι ώστε, όσοι αγρότες παραδίδουν προϊόντα στις συνεταιριστικές οργανώσεις -οι οποίες και το τελευταίο κιλό το διακινούν με παραστατικά- να έχουν μειωμένη φορολογία.
Ο Σ.Α.ΣΟ.Ε.Ε. έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς μπορεί να αποτραπεί η παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, και αυτό να αποτελέσει ένα ισοδύναμο έτσι ώστε να μειωθεί η φορολογία των αγροτών και οι εισφορές. Το έχουμε παρουσιάσει στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και στους αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι μας ενθάρρυναν. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να συναντήσουμε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ελπίζουμε όμως να γίνει το ραντεβού και να το παρουσιάσουμε και σε αυτόν.
Το δεύτερο θέμα αφορά στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και ειδικότερα στον ρυθμό με το οποίο αυτό υλοποιείται. Σαφώς και το πρόγραμμα πρέπει να «τρέξει» πιο γρήγορα.
Πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα οι προκηρύξεις, οι αξιολογήσεις και να εφαρμοστούν όλα τα προγράμματα. Διότι αν δεν το «τρέξουμε» γρήγορα, θα έχουμε και ένα άλλο πρόβλημα. Όταν θα πάμε να συζητήσουμε – και ξεκίνησαν ήδη οι σχετικές συζητήσεις – για το επόμενο πρόγραμμα, θα μας πουν ότι, «αφού δεν απορροφήσατε αυτά που σας δίναμε στο προηγούμενο, πώς ζητάτε εσείς τα ίδια ή και περισσότερα για το επόμενο;»
Ένα ακόμα θέμα που πρέπει να συζητήσουμε είναι το κόστος. Σίγουρα η γεωργία ακριβείας βοηθάει, η τεχνολογία βοηθάει. Όμως δεν αρκούν.
Θα σας πω κάτι που συνέβη πρόσφατα στη δική μας εταιρεία. Ζήτησα να μου δώσουν στοιχεία για τις τιμές φυτοφαρμάκων σε άλλες χώρες, στην Ιταλία, στη Βουλγαρία, στη FYROM, και στην Αλβανία. Διαπίστωσα ότι τα αντίστοιχα φυτοφάρμακα είναι από 30% έως 50% ακριβότερα στην Ελλάδα.
Και θα μου πείτε η φορολογία για τις επιχειρήσεις είναι πιο υψηλή, μα δεν είναι μόνο η φορολογία! Οι εταιρίες αυτές που ζουν – και αυτή είναι η αλήθεια – από την ελληνική γεωργία και τους έλληνες αγρότες, ας περιορίσουν λίγο τα περιθώρια κέρδους τους. Δεν γίνεται διαφορετικά. Πώς θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων μας;
Να ψάξουμε λοιπόν και θα το ψάξουμε εμείς στον ΣΑΣΟΕΕ – και ζητούμε και τη βοήθεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- να δούμε πού βρίσκονται οι τιμές αυτές. Και να γίνει ένας καλοπροαίρετος διάλογος με τις εταιρείες, αφού μπορεί να έχουμε ελεύθερη αγορά, όμως οι εταιρείες χρειάζονται και τους αγρότες και το υπουργείο.
Πρέπει τουλάχιστον να πάμε στα επίπεδα των γειτονικών χωρών και αυτό θα είναι κάτι πολύ σημαντικό. Θέλω να πω στους φίλους μου συνεταιριστές ότι υπάρχει νόμος για παράλληλες εισαγωγές φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, σύμφωνα με τον οποίο η κάθε οργάνωση μπορεί να εισάγει τα αντίστοιχα σκευάσματα χωρίς έγκριση από το Υπουργείο από άλλες χώρες της Ε.Ε. και ναι, πρέπει να το κάνουν αυτό.
Κλείνοντας θέλω να αναφερθώ στο Συνεταιριστικό Κίνημα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στην Ελλάδα τι είδους συνεταιριστικό κίνημα θέλουμε. Θέλουμε μικρές ομάδες: Θέλουμε πολυδιάσπαση;
Ή θέλουμε ισχυρές οργανώσεις που να αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τα προϊόντα των αγροτών, να έχουν πλεονάσματα, να στηρίζουν τους παραγωγούς, να κάνουν εξαγωγές, να έχουν δύναμη;
Άποψη του ΣΑΣΟΕΕ και είναι ξεκάθαρη είναι ότι θέλουμε ένα ισχυρό κίνημα με ισχυρές οργανώσεις , διότι σήμερα για να μπούμε σε μεγάλες αγορές, για να είμαστε ανταγωνιστικοί, χρειάζεται δύναμη!
Χωρίς να υπάρχουν σημαντικά μεγέθη είναι αδύνατον να είμαστε ανταγωνιστικοί , άρα θα πρέπει και η πολιτική να στραφεί σε αυτή την κατεύθυνση.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για μικρές ομάδες, δεν μπορούμε να μιλάμε για μη υγιείς συνεταιρισμούς , δεν μπορούμε να μιλάμε για συνεταιρισμούς οι οποίοι δεν μπορούν ούτε τον εαυτό τους να στηρίξουν, πολύ δε περισσότερο τα μέλη τους.
Άρα θα πρέπει και η σχετική νομοθεσία να τροποποιηθεί. Εμείς εδώ είμαστε για να βοηθήσουμε την Πολιτεία να δώσει ώθηση σε ισχυρούς συνεταιρισμούς , σε ισχυρές ομάδες παραγωγών που να μπορούν, είτε μεταξύ τους, είτε σε συνέργειες και με τον ιδιωτικό τομέα να γίνουν πολύ πιο ανταγωνιστικές.
Θα τελειώσω με τη σχέση που έχει ο ΣΑΣΟΕΕ με την GAIA Επιχειρείν.
Συνεργαζόμαστε και καλά συνεργαζόμαστε, αυτή είναι η αλήθεια. Και μάλιστα θέλω να σας πω ότι μέλη του ΔΣ του ΣΑΣΟΕΕ είναι και μέλη της GAIA Επιχειρείν. Θα συνεργαστούμε πολύ περισσότερο όταν εγκριθεί η αίτησή μας να γίνουμε μέλη της Copa Cogeca.
Ήδη, συζήτησα το θέμα αυτό με τον πρόεδρο της Copa Cogeca σήμερα το πρωϊ. Ο ΣΑΣΟΕΕ πρέπει να γίνει μέλος και να ισχυροποιήσουμε τη φωνή της Ελλάδας και στα κοινοτικά όργανα με κοινές θέσεις, με κοινές προτάσεις , με συνέργεια, ιδιαίτερα τώρα που ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη νέα ΚΑΠ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε θέσεις υπέρ των ελλήνων αγροτών .
Εύχομαι στο συνέδριο κάθε επιτυχία, θετικά αποτελέσματα στη GAIA Eπιχειρείν και στις συνεταιριστικές μας οργανώσεις,
Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να εκφράσω κάποιες σκέψεις για τον αγροτικό τομέα και το συνεταιριστικό κίνημα.